Sollicitatietips

“You never have a second chance to make a first impression”.
Deze spreuk onderstreept het belang van het maken van een goede eerste indruk, hetgeen dus erg bepalend is. Het oordeel over jou wordt al gevormd nog voordat het gesprek begint. Ervaren HRM mensen geven aan dat al binnen de eerste minuten het oordeel geveld wordt en of het “klikt” of niet.
Onze consultants hebben ervoor gezorgd dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek. Je CV heeft blijkbaar indruk gemaakt bij de mogelijk nieuwe werkgever. Dit betekent dat je al een boel sollicitanten achter je hebt gelaten. Je hebt daarnaast ook al je arbeidsvoorwaarden bekend gemaakt, dus het gesprek dient voornamelijk om te kijken of beide partijen bij elkaar passen en een langdurige samenwerking met elkaar willen aangaan.
Voor jou betekent dit dat je jouw positieve kwaliteiten op een gemotiveerde wijze overbrengt op de werkgever. Belangrijk is echter ook dat je tijdens het gesprek meer informatie krijgt om te kunnen beoordelen of de functie en organisatie jou liggen.

Of je nu een beginner of een veteraan bent op het gebied van solliciteren, om het beste van jezelf te kunnen laten zien, bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek. Je bepaalt wat je in het gesprek wilt bereiken. Bedenk van te voren dus goed wat je doelstellingen zijn, of je je voldoende kunt ontplooien in je nieuwe baan, of er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn en of de baan en het bedrijf goed bij jou als persoon passen.

Bij de kennismaking wordt het eerste oordeel over je geveld. Het is daarom belangrijk dat je aandacht besteedt aan je uiterlijk en dat je ontspannen bent, zodat je een goede eerste indruk maakt.

Tijdens het gesprek worden allerlei vragen aan je gesteld om te kunnen beoordelen of jij de persoon bent die het bedrijf zoekt. Een handige techniek is de STAR-methode. Daarnaast krijg jij ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Niet alleen wat je vertelt is belangrijk, maar ook hoe je je boodschap overbrengt. Wees je tijdens het gehele gesprek dan ook bewust van je houding en uitstraling.

Het gesprek is bijna ten einde. Wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen om een goede laatste indruk achter te laten? Stel daarom de juiste vragen en prikkel je gesprekspartner.

Het is voor jezelf erg leerzaam om op ieder gesprek te reflecteren, zodat je weet wat goed ging en wat je een volgende keer beter zou kunnen doen.